Het seizoen van steenfruit is weer daar!

Heerlijke nectarines, perziken, wilde perzik en abrikozen!

Deze week hebben we gekozen om het steenfruit uit te lichten. Ze waren al eventjes op de markt, maar de smaak en kwaliteit in het begin van het seizoen vonden we nog niet “Smoothies&Alpaca’s” waardig. Onder steenfruit verstaan we vruchten met een harde pit in het hart. Deze kan wel zo hard als…. zijn. . In de maanden juli, augustus en september is het steenfruit op z’n lekkerst. Daarom is het een echt zomerfruit.
Het is behoorlijk seizoensgebonden en is een gevoelig stuk fruit.

Deze week hebben we gekozen om het steenfruit uit te lichten. Ze waren al eventjes op de markt, maar de smaak en kwaliteit in het begin van het seizoen vonden we nog niet “Smoothies&Alpaca’s” waardig. Onder steenfruit verstaan we vruchten met een harde pit in het hart. Deze kan wel zo hard als…. zijn. . In de maanden juli, augustus en september is het steenfruit op z’n lekkerst. Daarom is het een echt zomerfruit.
Het is behoorlijk seizoensgebonden en is een gevoelig stuk fruit.

Vanaf komende week hebben we weer heerlijke:

Steenfruit is lekker om uit de hand te eten. Daarnaast is het ook een geschikte combinatie voor gerechten met groenten, vlees en vis. Het past ideaal bij hartige en zoete gerechten. Daarnaast wordt het veel gebruikt voor taarten, toetjes, jam en sap of vitaminerijke salades! In fruit zitten veel vitamine en mineralen. Zo heeft ieder fruitsoort zijn eigen gezonde stof als specialiteit. Hieronder zullen we enkele soorten binnen het steenfruit toelichten:

Nectarines

Er zijn maar weinig mensen die ze niet lusten: Nectarines! Dit komt door de voortreffelijke smaak van deze sappige, gladde vrucht. Daarnaast zijn ze ook nog eens super gezond.

“Wist je dat nectarines voor 90% uit water bestaat? En dat er een verschil is tussen wit en geel vruchtvlees? Heb jij het verschil wel eens gezien of geproeft?”

Gezondheid
Nectarine bevatten veel vitamine C, luteïne en de vrucht draagt voor één vijfde deel bij voor de totale dagelijkse behoeften vitamine A. Lutëine is een fytonnutrient dat de vruchtbaarheid van de vrouw reguleert en het speelt een belangrijke rol in de ogen. Daarnaast bevatten nectarines Zeaxanthine, dit is nog belangrijker voor de ogen en het voorkomt staar. In oranje gekleurde vruchten worden veel carotenoïden gevonden. Nectarines zijn hierop een uitzondering. Deze vrucht zit boordevol antioxidanten, waarvan de meeste direct onder schil.

Herkomst & Teelt
Onze nectarines komen veelal uit Italië of Spanje. Nectarines is een variëteit van de perzik, die pas later is ontstaan. Het wordt sinds de 17de eeuw geteeld in Europa. Hier worden jonge fruitbomen geplant, waarna de vrucht na 5 tot 7 maanden volgroeid is. Als de nectarine rijp genoeg zijn om te plukken worden deze met de hand geoogst. Vervolgens worden de vruchten gesorteerd en gaan ze binnen 2 dagen op transport naar Nederland.

Bewaren
Nectarines kunnen het best bewaard worden op een koele plek (13-15 graden). Hier zijn de vruchten ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Een nectarine is langer houdbaar als een perzik. Dit komt omdat deze minder kwetsbaar is door zijn gladde schil. Daarnaast kunnen deze in de koelkast worden bewaard, waarna de vrucht 7-10 dagen houdbaar is. Nadeel van het bewaren in de koelkast is de negatieve uitwerking op smaak en aroma.

Bereiding
Nectarines zijn een heerlijke dorstlesser en een gezond tussendoortje (met of zonder schil). Daarnaast kan deze verwerkt worden in allerlei gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een vruchtensalade of mee laten stoven in zoete kipgerechten. Daarnaast worden nectarines regelmatig verwerkt in gebak.

Perziken

De perzik heeft een sappig en zoet vruchtvlees. Het wordt regelmatig verward met de nectarine. Het grote verschil is de zachtere structuur van het vruchtvlees en de schil. Perziken hebben een aaibare schil met zachte haartjes. Wist je dat sommige mensen hier allergisch voor zijn?

Perziken hebben eveneens als nectarine zowel wit als geel vruchtvlees. Wist jij dat perziken goed zijn voor je nieren en heerlijk te combineren zijn met warme gerechten?”

 

Gezondheid
Perziken zijn uitstekende bronnen van carotenoïden, dit zijn plantaardige pigmenten die bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten, AMD, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Echter zijn er ook mensen die een allergische reactie krijgen op steenfruit, met name de perzik. Perziken voorzien je van veel fytonutriënten. Vanuit vroeger werden perziken al ingezet bij in China als gebruikt tegen nierziekten. Dit komt omdat perzik een hoog kalium gehalte bevatten en veel vezels. Dit helpt bij het afscheiden van afvalstoffen in de nieren.

Herkomst & Teelt
Perziken groeien eveneens als nectarine aan bomen. De vruchten groeien aan bomen in een warm klimaat met milde winters. Oorspronkelijk komen perziken uit China, waarna deze langzaam naar Europa zijn gekomen. De Perziken die wij inkopen zijn afkomstig uit Spanje en Italië. Net zoals de nectarine zijn er witvlezige rassen en geelvlezige rassen. Witvlezige rassen staan erom bekend dat ze beter smaken dan de gele, echter het nadeel is dat deze gevoeliger zijn voor transport.

In Nederland werden vroeger ook perziken onder glas geteeld. Deze teelt is verdwenen omdat de Nederlandse kasperzik niet kon concurreren met de perzik uit Zuid-Europa op prijs. Buiten de kas is de teelt van perziken in Nederland mogelijk, echter bloeien de Nederlandse perziken al vroeg (in april), waardoor er een groot risico bestaat op nachtvorst waarbij de bloemen bevriezen.

Bewaren
Perzik is een gevoelig stuk fruit, omdat de schil zeer kwetsbaar is. Perziken kunnen het best bewaard worden op een koele plek (13-15 graden). Hier zijn de vruchten ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Daarnaast kunnen deze in de koelkast worden bewaard, waarna de vrucht 7-10 dagen houdbaar is, echter doet dit de smaak niet ten goede. Gekneusde vruchten schimmelen en rotten snel, vandaar dat perziken regelmatig gecheckt dienen te worden op de fruitschaal.

Bereiding
Perzik is een sappige fruitsoort die ideaal als tussendoortje kan worden genuttigd. Het is namelijk een echte dorstlesser bij warm weer. Daarnaast worden perziken veelal verwerkt in salades tezamen met aardbeien, appel, banaan, druiven en sinaasappelen of gebruikt als side dish bij een gerecht.Ook bij roomijs of zelf gemaakte muesli kan het ideaal gecombineerd worden met andere stukken fruit. laten liggen. Abrikozen komen met name uit Griekenland, Frankrijk, Spanje en Italië. Het bevat veel belangrijke mineralen zoals kalium.

 

Abrikozen

We hebben ze al een tijdje in ons assortiment: De abrikoos! Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje, waarbij binnen een harde pit zit. De vrucht laat makkelijk los van de pit als deze rijp is. Het vruchtvlees is oranje geel gekleurd. Is het vruchtvlees nog meer rood, dan moet je het stuk fruit nog even laten liggen. Abrikozen komen met name uit Griekenland, Frankrijk, Spanje en Italië. Het bevat veel belangrijke mineralen zoals kalium.

“Wist je dat abrikozen weinig calorieën bevatten, licht verteerbaar is en rijk is vitamine E. Daarnaast bevat het veel kalium. Hierdoor reguleert het je bloeddruk en laat het je spieren en zenuwen beter werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand!”

Gezondheid
Abrikozen bevatten ontzettend weinig calorieën. Het is licht verteerbaar en rijk aan vitamine E. Daarnaast bevat het ontzettend veel kalium. Het is ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Daarom: Verwelkom de abrikoos in je fruitmand!
Eveneens is het rijk aan verschillende B-vitamines, vitamine E en K. Hiermee kunnen abrikozen de snelheid waarmee voedsel door het spijsverteringskanaal beweeg verbeteren. Hierdoor kan het spijsverteringsproblemen verminderen, zoals zure reflux.

 Herkomst & Teelt
Abrikozen komen oorspronkelijk uit het noordoosten van China. Tegenwoordig worden ze met name geteeld in Spanje en Italië. Daarnaast zijn er opkomende teeltgebieden in Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. Met name het laatste land staat bekend om de gedroogde abrikozen en abrikozenpitten. In Nederland bloeit de abrikoos al in Maart. Mede door de kans op vorst kunnen de bloemen of vruchten bevriezen. Daarnaast zijn insecten in deze periode minder actief, waardoor de bestuiving slecht verloopt. Hierdoor is het niet geschikt om in Nederland abrikozen te telen.

Bewaren
Abrikozen kunnen het best worden bewaard op een koele plek, waar deze ongeveer 3-5 dagen houdbaar zijn. Worden abrikozen bewaard in een koelkast kan deze periode worden verlengd tot 5-8 dagen. Belangrijk is dat abrikozen niet tegen andere stukken fruit bedrukt liggen, omdat er dan drukplekken ontstaan door de fragile structuur. Hier ontstaan anders eerder schimmel.

Gerechten
Abrikozen zijn heerlijk om zo te eten. Daarnaast kunnen ze in verscheidene gerechten worden gebruikt zoals het laten meestoven met kop of mager rundvlees. Ook in een fruitsalade met banaan en ongezouten nootjes zijn deze heerlijk.

 

Wilde perzik

Een platte perzik, ook wel paraguayos of bosperzik genoemd. De vrucht is een harde, platte variant op de perzik. Het heeft een verfijnde en sterkere smaak dan de gewone perzik en is veel harder van structuur. De wilde perzik heeft enkel wit vruchtvlees met een hardere bite als een nectarine of perzik.

“Wist je dat wilde perziken een sterke smaak hebben dan de gewone perzik met een hardere bite. De vrucht is zoeter dan normalen perziken, niet omdat er meer suiker in zit maar omdat de platte perzik minder zuren bevat dan een normale perzik. Daarnaast is deze ten opzichte van de andere genoemde steenfruit het langst houdbaar. Wil je de wilde perzik sappig, dan laat je deze liggen tot je deze licht kunt induwen. Hou je van een bite, dan kun je deze direct opeten.”

Gezondheid

Herkomst & Teelt
Wilde perziken begroeiden vroeger in Nederlandse kassen. Echter is om duurzaamheidsredenen de teelt in Nederland gestopt. Wilde perziken zijn van mei tot juli verkrijgbaar uit de landen Spanje en Italië.

Bewaren
Wilde perziken kunnen ten opzichte van de andere 3 bovengenoemde soorten steenfruit het best bewaard worden. Kenmerkend is dat de kleine vrucht iets eerdere zacht wordt , maar minder snel gaat rotten. Bij beide soorten is het belangrijk om deze niet op elkaar te liggen in de fruitschaal om rotten te voorkomen. In de koelkast is een wilde perzik 7-10 dagen houdbaar. Naarmate je de wilde perzik langer laat liggen, wordt deze zachter en iets sappiger van smaak. Hou je van een bite, dan kun je deze eerder consumeren. Buiten de koelkast is de wilde perzik circa 3-5 dagen houdbaar.

Gerechten
Wilde perziken zijn veel verfijnder en zoeter dan smaak dan een perzik. Het vruchtvlees is stevig en sappig. Hierdoor kun je ze gebruiken op de gril op de BBQ of in een stoofschotel met kip. Het is een ideaal stuk fruit om uit de hand te eten!