Venkel!

Venkel van eigen bodem uit Haler van Tuinbouwbedrijf Winters.
Venkel is de zoete, aromatische, naar anijs smakende verdikte stengelvoet van de venkelplant. Venkel of knolvenkel is een heerlijke, frisse groente met een lichte smaak van anijs. Het is erg gezond, maar staat vooral bekend om de goede werking bij maagklachten. Van het loof kun je een heerlijke garnering maken bij salades en venkelzaad wordt geroosterd en als smaakmaker bij bepaalde gerechten gebruikt, of gebruikt om thee van te trekken.

 


Verse venkel uit Haler!

Vanaf deze week is venkel verkrijgbaar, geteeld bij tuinbouwbedrijf Winters uit Haler. Hein Winters teelt asperges alsook venkel in Haler. Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. De Grieken en Romeinen aten venkel om gezond te blijven. Het gewas is via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. De populariteit van venkel nam sterk toe in de Middeleeuwen, toen het werd verbouwd in kloosters. Venkel bevat weinig calorieën en is een bron van vitaminen C en mineralen.

Teelt en oogst
Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor het telen van venkel en verfijnt de bijzondere smaak van deze kruidige groente. Venkel kan vanaf april worden gezaaid. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Na drie maanden is de venkel vanaf juli oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen ook het meeste blad verwijderd.

Houdbaarheid
Ongesneden venkel is op een koele plaats ongeveer 2 dagen houdbaar. In de koelkast is het, verpakt in vershoudfolie, ongeveer 1 week houdbaar.

Bereiding
Je kunt deze groente koken, (roer)bakken, stomen, stoven, in de oven bereiden, er soep van trekken of zelfs rauw in salades verwerken. Snijd de bovenste stelen en de onderste schijf van de knol en verwijder eventueel bruine stukken van de stengel. Neem van oudere knollen ook de buitenste ‘rokken’ weg. Snijd de rest in reepjes. Bewaar het venkelblad voor garnering of gebruik in sauzen of salades. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. Door verhitting wordt de smaak van venkel zachter.

Voedingswaarde
Venkel bevat slechts 16,7 kcal per 100 gram en bevat vitamine A, B1, B2, B6 en C alsook kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer, koper, zink en vetzuren. Vol voedingsvezels en weinig koolhydraten, perfect wanneer je een paar kilo’s kwijt wil.

Kookinspiratie

Venkel koken
Snijd de schoongemaakte knol in stukken van 2-3 centimeter breed en doe ze in een pan met water en zout. De venkel moet net onderstaan. Houd voor lekkere beetgare venkel een kooktijd van 14-20 minuten aan. Je kunt testen of de groente gaar is door er met een vork in te prikken. Als dat zonder al te veel moeite kan, is het klaar. Gekookte venkel is subliem vis, schaal- en schelpdieren.

Bakken, roerbakken of wokken
Snijd de venkelknol na het schoonmaken in kleine blokjes en bak, roerbak of wok deze op hoog vuur in een beetje olijfolie of boter. Draai na vijf minuten het vuur laag en blus af met wat witte wijn of bouillon. Laat dit op laag vuur nog enkele minuten sudderen tot het vocht verdampt is en de groente beetgaar is.

Stomen
Bij gestoomde venkel komt de anijssmaak mooi naar boven. Snijd de schoongemaakte groente in grote plakken en laat deze 20-25 minuten stomen tot de venkel glazig en beetgaar is. Heerlijk met wat aardappelpuree en vis.

Stoven
Stoven van venkel is perfect om de zoete tonen naar boven te brengen. Snijd een hele venkelknol in twee of vier stukken en bak deze gedurende 5 minuutjes mooi bruin op hoog vuur met een flinke klont boter. Blus dan af met een flinke scheut witte wijn en draai het vuur laag. Voeg peper en zout toe en zet de deksel op de pan. Laat het geheel nog 25-30 minuten stoven totdat de gestoofde venkel mooi gekaramelliseerd is en gaar. Gestoofde venkel is heerlijk naast een moot gebakken zalm. Wat ook lekker is, is venkel met mosselen stoven. Daarvoor moet de venkel wel in kleine stukken worden gesneden. Bak de venkel kort aan en doe mosselen met bouillon of witte wijn in een pan met deksel. Het gerecht is klaar als de mosselen zich openen. Maak af met peper, zout en citroensap naar smaak.

Soep
Venkel laat zich goed inzetten voor lichte en frisse soepen. Samen met prei en een paar teentjes knoflook zet je binnen 30 minuten een heerlijke venkelsoep op tafel.

Salade
Venkel kun je ook rauw eten en is zeer gewild door de Italianen. Snijd de groente fijn tot een frisse salade met stukjes appel en sinaasappel en een dressing van mosterd, olijfolie, citroensap en zwart peper. Maak het af met geroosterde pijnboompitjes.