Vers van de teler: Kersen uit Zuid-Limburg
Heerlijk zoet, sappig, veel vruchtvlees en ook nog eens…. ontzettend gezond! Van eigen bodem uit ons heuvelachtige Zuid-Limburg: KERSEN!!
Je kent het wel, je hebt een bakje gekocht en binnen een mum van tijd is alles op! De dikke, rode kersen daagden je weer uit! Want ja, je moet er toch echt één proeven. Echter hoef je je hiervoor niet schuldig te voelen, kersen zijn naast dat ze ontzettend lekker zijn, ook heel super gezond!
Teelt en oogst
Wist je dat kersen niet tegen regen kunnen?
Kersen worden begin in de jaren 90 geteeld op laagstambomen na de introductie van nieuwe rassen. Dit zijn zwakker groeiende bomen die dichterbij de grond staan. Daarnaast produceren deze bomen eerder vruchten en is het minder arbeidsintensief tijdens de oogst en bij de aanleg van netten. Netten worden om de kersenbomen gehangen om de kersen te beschermen tegen de vogels. Daarnaast zie je soms overkappingen aangelegd boven kersenbomen, om dezelfde redenen. Daarnaast kunnen kersen slecht tegen regen. Zonder een dergelijke “regenjas” gaan de deze scheuren f barsten. Hierdoor bereikt de kers zijn optimale grootte en smaak. Doordat er verschillende rassen zijn loopt het seizoen van de kersen van juni tot augustus in Nederland. Kersen behoren tot het steenfruit, door de pit. De kleur varieert van geel, groen tot paasrood. Afhankelijk van het ras is het vruchtvlees zacht of stevig. Veelal komt de kleur van het vruchtvlees overeen met de schil. Oorspronkelijk komt de kers uit Zuidoost-Europa en West-Azië. Tegenwoordig worden ze voornamelijk geteeld in Griekenland en Nederland.
Gezondheid
In kersen zitten namelijk maar liefst 21 verschillende fytonutriënten. Dit zijn stoffen uit plantaardige voeding die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Hierdoor versterkt het je immuunsysteem. Vergeleken met andere fruit is dit ontzettend veel! In blauwe bessen zitten er bijvoorbeeld 10 en aardbeien 11.Daarnaast bevatten kersen veel vitamine A en C en mineralen, waaronder kalium. Kalium is een stof die de vochtbalans in het lichaam op peil houdt en zo de kans verkleint op hartritmestoornissen. Daarnaast heeft de kers een bloeddrukverlagend effect.
Slaap je slecht? Dan kun je misschien eens wat vaker kersensap drinken! In kersen zit namelijk melatonine. Dit is een hormoon dat helpt bij de slaap-waakcyclus. Bij een goede cyclus begint je melatonineniveu te stijgen in de avond, blijft het hoog gedurende nacht, waarna het in de ochtend weer daalt. Is dit uit balans, dan is het goed om in de avond wat meer kersen te eten om zo in slaap te komen!
Daarnaast zijn kersen ontzettend gezonde keuze voor de sporters onder ons! Uit onderzoek blijkt dat het eten van kersen voor een grote inspanning leidt tot sneller spierhersel en minder spierpijn. Dit heeft te maken met de natuurlijke suikers in deze lekkere zoete vrucht!
Bewaren
Kersen kun je in de koelkast ongeveer één week bewaren. Echter heeft de kou van de koelkast een negatief effect op de smaak. Wanneer je kersen buiten de koelkast bewaard zijn ze ongeveer drie dagen houdbaar, afhankelijk van het weer. Voordat je ze eten
Kookinspiratie:
Kersen zijn heerlijk om (na het wassen) direct te snoepen, daarnaast kun je het verwerken in gerechten om mee te bakken!
مع التركيز على التميز ، اكتسب مصنع إيليت بايب Elite Pipe سمعة طيبة في إنتاج منتجات HDPE و uPVC عالية الجودة التي تلبي معايير الجودة الصارمة.