Verse courgette uit Hunsel

Courgette van eigen bodem… Limburgse bodem ook nog eens!
De courgette behoort tot de vruchtgroenten, is familie van de komkommer en blijkt een verrassend veelzijdige groente te zijn. Er bestaan gele, groene, lange en ronde courgettes, maar in Nederland eten we vooral de langwerpige groene variant. Je kunt er gevulde courgette van maken, er soep van maken, bakken of wokken, grillen, in de oven bereiden, koken, stoven en je kunt het zelfs rauw eten. En dan kun je ook nog eens de bloem van de courgette eten! Mogelijkheden genoeg zou ik zeggen.


Courgette uit Hunsel!

Vanaf deze week is onze courgette afkomstig van Limburgse bodem, namelijk uit Hunsel. Namelijk bij een rasechte teler die al jaren zijn vak met veel liefde en passie uitvoert, namelijk Paul Janssen van tuinderij Beegdenhof. De Beegdenhof is al 3 generaties eigendom van de familie Janssen en vanaf 1996 de kenner op het gebied van vollegrondscourgettes in Nederland. Ze hebben de teelt van courgettes uitgebreid met een glasteelt om het seizoen voor en na de vollegrondscourgette aan te vullen. Tevens investeren ze in duurzame uitbreidingen, iets wat bij ons hoog in het vaandel staat! Iedere week wordt hier op woensdag verse courgette direct van het land ingekocht zodat jij verzekerd bent van knetterverse courgette, iedere week weer!

Het grote voordeel van knetterverse producten is de houdbaarheid. daar waar een courgette na drie dagen slap uit je koelkast hangt kun je er bij ons van uitgaan dat de courgette minimaal een week houdbaar is. Daarnaast ga je de versheid natuurlijk ook proeven, dus knap als je courgette langer dan een week in je koelkast blijft liggen!

   

Teelt en oogst
De courgetteplanten worden bij de teler vanaf maart opgekweekt waarna ze vanaf half april in de volle grond worden geplant. Om ze te beschermen tegen eventuele vorst worden ze afgedekt met plastic folie. Nadat de plant is bestoven (met behulp van bijen), kan deze uitgroeien tot een vrucht. Deze vrucht wordt vervolgens iedere dag geoogst.

Bereiding
Je kunt je eerder afvragen wat er niet met courgette bereid kan worden. Courgette is een van de meest veelzijdige groenten in de keuken. Je kunt er gevulde courgette van maken, er soep van maken, het bakken of wokken, grillen, in de oven bereiden, koken, stoven, en je kunt het zelfs rauw eten. Zelfs de courgettebloemen kun je eten.
Schillen van een courgette raden we af, in de schil bevinden zich namelijk veel voedingsstoffen, enkel wassen, de beide zijkantjes en kleine oneffenheden weg snijden volstaat.

Voedingswaarde
Een courgette bevat slechts 16,7 kcal per 100 gram en bevat vitamine A, B1, B2, B6 en C alsook kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer, koper, zink en vetzuren. Vol voedingsvezels en weinig koolhydraten, perfect wanneer je een paar kilo’s kwijt wil.

Kookinspiratie

3 compleet verschillende recepten met courgette, laat je inspireren!
Shop hier de box met alle vers-ingrediënten

      

Courgette met garnalen
(kan ook met pasta of rijst gegeten worden)

Voor 2 personen

  • 2 courgettes (4 als je courgettepasta wilt maken)
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 verse rode chilipeper, zonder zaad en in dunne ringen
  • 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 150 gram gepelde rauwe garnalen
  • Zwarte peper naar smaak

Snijd de courgettes in schijfjes van ca. een halve centimeter dik of wanneer je courgettepasta wilt maken, gebruik je een juliennesnijder/zoodlemaker om lange courgettepasta te maken. Plaats de courgette in een kom en bestrooi met wat zeezout. Zet de kom apart voor later. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak fruit de ui kort even aan, voeg de chilipeper, cherrytomaatjes en knoflook toe en laat ca. 5 minuutjes bakken tot de tomaatjes zacht zijn geworden. Dep de courgette droog met keukenpapier en voeg vervolgens deze toe als je de schijfjesvariant wilt maken. Bak deze gedurende 5 minuten mee en roer regelmatig om. Voeg 50 ml water toe en mix ook de garnalen erbij. Het duurt ongeveer 5 minuutjes eer de garnalen roze kleuren en gaar zijn. Breng indien nog op smaak en serveer direct met pasta of rijst. Gebruik je de courgette als pasta, dan dep je nu de courgette af met keukenpapier en voeg je hem nog kort even toe aan de pan om deze lekker met de saus te coaten. Ook dit direct uitserveren!

Linzensalade met courgette en geitenkaas

Voor 2 personen

  • 1/2 courgette
  • 1 blik linzen
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 2 handjes amandelnoten of walnoten
  • 6 schijfjes geitenkaas
  • Handjevol kruiden; dille, basilicum en peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • zout en peper naar smaak

Plaats drie schijfjes geitenkaas op het midden van het bord (voor wat extra smaak kun je ze ook kort even onder de grill plaatsen). Giet de linzen af met behulp van een vergiet en spoel ze af, laat vervolgens goed uitlekken. Snijd de courgette met een dunschiller, snijd de abrikozen in zeer kleine blokjes en hak de noten grof, leg apart voor later. Maak in de tussentijd de dressing door olijfolie, mosterd, honing, dille en wat zout en peper naar smaak in een klein schaaltje te mengen, giet om in een juskommetje en zet apart. Plaats de linzen over de geitenkaas, drapeer de kruiden over het bord alsook de courgettelinten. Sprenkel wat abrikozenblokjes over het bord, wat gehakte noten en serveer uit samen met de dressing. Laat vervolgens iedereen zelf zijn dressing toevoegen.

Courgettesoep met een vleugje munt en room
(heerlijk met wat room en/of gerookte zalmsnippers of gerookte makreel)

Voor 4 personen

  • 1,5 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 grote witte ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 takjes verse munt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 125 ml slagroom
  • 800 ml water
  • zout en peper naar smaak
  • scheutje olijfolie

Verhit je koekenpan met een scheutje olijfolie, fruit hier de ui in aan tot deze glazig wordt. voeg ook de plakjes knoflook toe en bak ook deze ca. 2 minuutjes mee. Voeg de blokjes courgette toe (houd een half handje apart voor garnering) en bak nog een paar minuten mee. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook.. Scheur de blaadjes munt, hak fijn en voeg aan de pan toe. Zet het vuur uit en blend de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met peper en zout indien nodig. Verwarm de soep nog even kort en serveer warm uit. Voeg aan iedere kom soep nog wat blokjes courgette en een blaadje munt toe.