Verse bloemkool uit Hunsel

Deze week is de bloemkool het product van week 23!

Iedereen kent hem wel, de ronde koolsoort die bestaat uit stengels met witte bloemknoppen: de bloemkool. Een van de meest gegeten groenten in Nederlandse, die mede populaire is door zijn milde, toegankelijke smaak. Je hem op verschillende manieren bereiden.

 


Bloemkool uit Hunsel!

Vanaf volgende week is onze bloemkool afkomstig van Limburgse bodem, namelijk uit Hunsel. Hier hebben we een teler die met veel passie en kunde de fijne kneepjes van het vak weet en uitvoert: Willy Verstappen. Iedere week wordt hier op woensdag verse bloemkool direct van het land ingekocht. In de ochtend oogst Willy deze bloemkolen op het veld, waarna deze met onze gekoelde bus wordt opgehaald, gekoeld wordt bewaard en vervolgens binnen drie dagen bij uw in de koelkast beland. Ik verzeker je, dit proef je! Afhankelijk van wat voor keukenprinses je bent..

Onze bloemkool komt van begin juni tot augustus van de velden in en rondom Hunsel! Ongeveer van juni tot december is bloemkool afkomstig uit Nederland. In de maanden december tot mei komt deze achtereenvolgens uit Spanje, Frankrijk en Italië. Mocht je toch bloemkool willen eten buiten het seizoen gaat onze voorkeur altijd uit naar Franse bloemkool, mede door de smaak en langere mate van houdbaarheid van het product.

Naast de versheid van onze bloemkool uit Hunsel en smaak zul je ook versteld staan van de lange houdbaarheid van dit product. Als je de bloemkool in de koelkast bewaart kun je deze namelijk makkelijk 2 weken bewaren. Echter is het natuurlijk lekkerder om deze zo snel mogelijk op te peuzelen.

Teelt en oogst van bloemkool
Bloemkool kan in de kas of op het land geteeld worden. Voor het telen wordt een zaadje in de grond geplant waarna deze regelmatig wordt bewaterd en bemest. Uit het zaadje komt een babyplantje, die boven de grond gaat groeien, waarna er langzaam bladeren gaan groeien in de breedte. In het midden tussen deze bladeren komt een witte bloemkool te groeien, die wordt bedekt door de bladeren. Dit is een natuurlijk verschijnsel om verkleuring van de bloemkool tegen te gaan. De teelt van bloemkool duurt enkele maanden, daarom is het een eenmalige oogst. Zomerbloemkool wordt van februari tot augustus geplant en in december geoogst. Daarnaast is er winterbloemkool. Deze wordt in augustus gepland en kunnen worden geoogst in mei. Dit is afhankelijk van het weer. Zodra de bloemkool een beetje los komt van de plant kan deze geoogst worden door de stengel af te snijden. Het is van belang deze niet met de blote handen aangeraakt mogen worden om de kool wit te houden. Na het oogsten wordt de bloemkool zo snel mogelijk in de verpakking van bladeren weggebracht.

Bereiden van bloemkool
De bloemkool is voornamelijk bekend als deze gekookt of gestoomd wordt geserveerd. Echter is bloemkool multi-inzetbaar in de keuken! Het kan rauw gegeten worden in een salade of als snoepgroenten. Ook om te wokken, roosteren, soep of ovenschotels te maken is deze koolsoort uitermate geschikt. Daarnaast wordt bloemkoolrijst als vervanger voor rijst gebruikt bij een koolhydraatarm dieet.

Inspiratie gerecht: BLOEMKOOLDAG!

Combi gerecht: Ovenschotel met bloemkool / Oosterse groentesoep / Bloemkooldip

Het leuke aan deze box is dat je met 1 box een complete 3 gangen maaltijd kunt serveren. Hoe?

Ingrediënten:

Koop hier je box voor je 3-gangenmenu met onder andere “bloemkool uit Hunsel”:

Bloemkoolovenschotels kun je op ontzettend veel manieren bereiden. In deze variant hebben ween semi-koolhydraat arme ovenschotel opgesteld met bloemkool, courgette, taugé, peultjes en bosui. Je kunt het makkelijk van te voren klaarmaken en vlak voor serveren even een half uurtje in de oven en klaar! Dit is alles kun je bereiden door de helft van enkele groenten soorten te gebruiken uit de bovenstaande ingrediëntenlijst. De overige groenten kun je toepassen in een oosterse groentesoep. Ook deze soep staat binnen 15 minuten op tafel!! Wil je in de avond nog even iets gezonds snacken? Eet dan rauwe bloemkoolroosjes met een dipsaus van whiskey coctail. Hoe ga je dit doen? 

Gerecht 1: Ovenschotel met bloemkool

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden
  2. Water opzetten en laten koken.
  3. Helft van de volgende groenten soorten snijden:
  • Bloemkool
  • Prei
  • Bosui
  • Rode ui
  • Taugé
  • Peultjes
  1. Deze groenten 10 minuutjes laten koken en de groenten goed laten uitlekken in een vergiet. In de tussentijd kun je de ovenschotel al invetten.
  2. De groenten in een ingevette ovenschaal scheppen.
  3. Helft van de courgette snijden in plakjes (en deze optioneel bedekken met geraspte kaas)
  4. 15 minuutjes in de oven en klaar!

Gerecht 2: Oosterse groenten voor soep of pasta gebraden met ketjap

  1. Indien soep: Ketel met water opzetten, laten koken en klein scheutje ketjap ingieten.
  2. Helft van de overige groenten klein snijden van de ovenschotel en aanvullen met de kastanje champignons, paksoi en jalepeno peper. Tip: Hou je niet zo van pittig eten, dan verwijder de zaadlijsten of gebruik de jalepeno peper niet.
  3. Vet een wokpan in en fruit de ui, knoflook, jalepeno aan.
  4. Vervolgens wok je de overige groenten en breng op smaak met zout, peper en ketjap.
  5. Nu heb je een heerlijke oosterse groenten als basis voor soep of pasta bij een ander gerecht!

Gerecht 3: Bloemkoolsnack met dipsaus
1.    Serveer (rauwe) bloemkool als bijgerecht aan de keukentafel of televisie met je favorieten
dipsausje!

Wist je dat…

  • Bloemkool wit blijft doordat deze is afgedekt tijdens de groei met een groen blad.
  • De duur van de groei van de bloemkool invloed heeft op de bereidingstijd. Hoer korter deze op het land is geweest, hoe eerder deze gaar is.
  • Bloemkool zorgt voor een goede opname van voedingsstoffen en spijsvertering.
  • Je bloemkool ook rauw kunt eten!
  • Naast de witte bloemkool er ook een paarse en oranje variant bloemkool is.
  • Bloemkool familie is van de spruitkool, sluitkool, koolrabi en broccoli (Brassica Oleracea).