Vers van de teler: nieuwe oogst aardappelen uit Heel

Aardappelen van eigen bodem… Limburgse bodem ook nog eens!

Yes, we hebben even moeten wachten maar ze zijn er weer! Nieuwe oogst aardappelen van onze vaste teler uit Heel: Jeu Jenniskens. Jeu zit al jaren in de teelt van aardappelen en weet de fijne kneepjes van het vak! Deze bezorgt ons iedere week nieuwe aardappelen! Er zijn verschillende soorten aardappelen beschikbaar met elk hun eigen smaak en toepassingsmogelijkheden. Wij hebben gekozen voor de Frieslanders (vastkokende aardappel) en Anies (kruimige aardappel).

Vanaf komende week weer vers van het land:
Aardappelen vast kokend 5 kilo
Aardappelen kruimig 2,5 kilo
Aardappelen kruimig 5 kilo

 *De prijs is nog een beetje aan de dure kant, dit komt door het geringe aanbod in nieuwe oogst aardappelen. Naarmate de tijd vordert en er meer aanbod is zal ook de prijs gaan zakken 😉

 

   

Teelt en oogst
Aardappels kunnen het best in rijen geteeld worden. Hiervoor worden geulen gemaakt waarbij de aardappel wordt gepoot. In de loop van de teelt worden de geulen opgehoogd, waarbij er een rug boven de pootaardappels ontstaat. De daarvoor benodigde aarde wordt dan tussen de rijen weggehaald. Vroege aardappelen zijn aardappelen die als eerste geoogst worden. Bij de vele aardappelrassen die er zijn wordt een onderscheid gemaakt tussen vroege aardappelen en late aardappelen. Vroege aardappels worden ongeveer 3 maanden na het poten gerooid, meestal in juni of juli.

Bereiding
Aardappelen zijn in Nederland het meest bekend als deze wordt gekookt, echter zijn aardappelen in de keuken multi-inzetbaar. Je kunt ze bakken, pureren maar ook poffen. Daarnaast kun je er stamppot van maken of gebruiken in soep of in een salade. Bekende recepten zijn: hasselbacks, stamppot of aardappelpreisoep.

Gezondheid
In aardappelen zit voornamelijk koolhydraat in de vorm van zetmeel. Daarnaast levert aardappelen vezels, vooral in de schil. Het bevat vitamine C, vitamine B6 en in kleine hoeveelheid vitamine B. Daarnaast zitten er mineralen in, voornamelijk kalium.

Het meest gezond is als je de aardappels (in schil) kookt of stoomt. Aardappelen werden vroeger geassocieerd met dikmakers, echter bevat het complexe koolhydraten in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten. Een gemiddeld aardappeltje telt slechts 26 calorieën en is door het hoge vezelgehalte vullend. Wie wil afvallen kan dus beter vette aspecten, zoals vlees en jus laten staan en een extra aardappeltje eten!

Bewaren
Aardappelen kun je 3 à 4 weken bewaren bij een temperatuur van 8 tot 12 graden op een donkere en droge plek. Aardappelen moeten ademen, waardoor je deze het best niet in een plastic zak kunt bewaren.

Kookinspiratie: 

Hasselback aardappelen van jamie oliver!

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

1 Reactie