RECEPT voor ca. 2,5 tot 3 liter

Ingrediënten:

5 trostomaten, 400 gram troscherrytomaten, 500 gram snoeptomaatjes, 3 teentjes knoflook, 1 ui, bosje basilicum, 1/2 verpakking tuinkers, 1/2 tot 1 groentebouillonblokje, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels suiker, scheutje olijfolie, peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de tomaten en plaats in een ovenschaal, snij de ui in grove stukken, herhaal met de knoflookteentjes. Verdeel een scheutje olijfolie over de ovenschaal en voeg wat peper en zout toe. Plaats dit in de oven gedurende 15 tot 20 minuten (afhankelijk van type oven) totdat de tomaten licht geroosterd zijn. Plaats een middelgrote pan op het vuur en voeg de inhoud van de ovenschaal aan de pan (zonder de takjes). Snijd de basilicum inclusief steeltjes grof en voeg ook dit toe aan de pan. Voeg 1,5 tot 2 liter water toe aan de pan, plaats je bouillonblokje erbij (begin eerst met een halfje en indien gewenst plaats je later het andere halfje erbij), voeg ook de tomatenpuree toe en de suiker. Laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en neem een staafmixer om de soep tot een gladde en romige consistentie te blenden. Voeg indien gewenst nog wat peper en zout toe en verdeel vervolgens over je kommen. Tot slot plaats je een royale pluk tuinkers op de soep voor wat extra bite.

Variatietip:
Wil je de soep iets romiger? Voeg dan wat kookroom/slagroom of crème frâiche toe aan je soep.