Een hippe trend die van ons wel blijvend hip mag zijn! Heerlijk als vegetarische optie maar voor de
visliefhebber ontzettend lekker met een knettervers stukje zalm of tonijn en met reepjes kipfilet in ketjapmarinade ook absoluut niet verkeerd! Varieer er op los.


RECEPT voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten voor de rijst:

500 gram sushirijst, 750 milliliter koud water, 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker, 2 theelepels zout,

Bereiding van de rijst:

Begin met het wassen van de rijst. Zeer belangrijk!
Doe 500 gram rijst in de pan en voeg 400 ml water erbij, was vervolgens de rijst alsof je kleine steentjes spoelt, wrijf ze dus voorzichtig over elkaar. Spoel het troebele water nu weg en herhaal het wassen tot het afgespoelde water helder is. Spoel het water weer weg en laat een paar minuten staan zodat de rijst het water kan opnemen. Voeg vervolgens 750 milliliter water toe aan de pan. Doe de deksel op de pan en breng deze aan de kook, laat de rijst vervolgens 2 minuten op hoog vuur koken. Zet nu het vuur op middelhoog en kook nog eens 5 minuten. Zet dan het vuur laag en kook nog eens 8 minuten. Blijf bij je rijst staan en zet timers. Geloof me, het is zonde als je de rijst moet weg gooien en weer opnieuw moet beginnen. Laat tijdens het koken de deksel op de pan liggen! Zet nu het vuur uit. Neem de deksel weg en leg een schone theedoek over de pan, plaats je deksel er weer bovenop. De theedoek absorbeert de condens die zich vormt. Laat je rijst ca. 10 tot 15 minuten staan.

Sushirijstazijn maken:
Verwarm 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Roer dit tot de suiker en het zout zijn opgelost. Zorg ervoor dat het niet aan de kook komt! Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rijst voorzichtig met een platte houten spatel (of lepel) in een lage (glazen) schaal. Voeg je dressing toe aan de rijst en schep deze voorzichtig om.

Variatietips

Rauwe zalm van sushi kwaliteit, rode kool, komkommer, avocado, bospeen, mango en ponzu saus
Sugarsnaps, komkommer, avocado, radijs, snoeptomaat en wasabi-mayonaise
Rauwe tonijn van sushi kwaliteit, rode ui, komkommer, avocado, radijsjes en sesam-mayonaise

Probeer ook eens met kip, biefreepjes, tofu, champignons of tempeh uit!