Als je van Italiaans eten houd, ga je zeker van deze ietwat gezondere versie (vegetarische) ovenschotel houden.
En de geur die je vanuit de oven tegemoet komt…. bellissimo!


RECEPT voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten:
2 aubergines, 1 paprika, 200 gram tomatenblokjes, 250 gram snoeptomaatjes, 2 witte uien, 3 tot 4 teentjes knoflook, 50 gram grove broodkruimels, 125 gram mozzarella, 50 gram Parmezaanse kaas, 1 kilo krieltjes, paar takjes tijm, paar takjes oregano, 2 theelepels suiker, zout en peper.

Bereiding:
Verwarm de oven voor po 200 graden. Breng in een grote pan water aan de kook, kook hierin de krieltjes beetgaar. Laat ze vervolgens goed uitlekken in een vergiet, snijd ze in schijfjes en zet apart. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd dan nog eens in de lengte tot 3/4 van de aubergine (stop voor het kruintje). Strooi wat zout over de aubergine en tussen de aubergine en zet 10 minuten weg. Dep hierna het overtollige vocht en zout weg met keukenpapier en plaats de aubergine kort in de oven gedurende 10 minuten samen met de paprika die je grove repen hebt gesneden. Schil en snijd ondertussen de uien en pers je knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook totdat de ui glazig begint te worden. Voeg de tomatenblokjes, snoeptomaatjes, suiker, tijm en oregano toe aan de pan, roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Haal de aubergine en paprika uit de oven en zet even apart. Snijd ondertussen de mozzarella in plakken en meng de Parmezaanse kaas en broodkruimels door elkaar in een kom. Neem een ovenschaal en verdeel twee grote lepels van je zelfgemaakte tomatensaus over de bodem. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem en lepel nog een dun laagje tomatensaus hierover heen. Leg je aubergines er bovenop. Plaats tussen je aubergine wat gegrilde paprika en wat plakjes mozzarella. Herhaal deze stap ook bovenop de aubergine. Verdeel tenslotte je Parmezaan-broodkruimmengsel over de ovenschaal en bak gedurende 15 minuutjes in de oven totdat de mozzarella gesmolten is en de bovenkant lichtbruin krokant en lichtbruin van kleur is.


Variatietip:

Bij de klassieke melanzane bak je de aubergine in plakjes in olie in plaats van in de oven waarmee een ware smaakexplosie gecreëerd wordt. Dus als je het niet erg vindt om eens keer “all out” te gaan raad ik je deze versie ook ten zeerste aan!