Om hier antwoord op te geven moeten we het eerst even over wat anders hebben, namelijk ethyleengas.. Uhhh wat? Niet echt een sexy woord maar wel belangrijk!
Ethyleengas komt namelijk vrij bij groenten en fruit en is eigenlijk een plantenhormoon die de groei en ontwikkeling van de plant reguleert, evenals de snelheid waarmee deze zich voordoen, net zoals hormonen bij mensen of dieren. En dus vertaald in Jip en Janneke taal; het rijpingsproces groente en fruit wordt beïnvloed door ethyleengas. Ooit wel eens gehoord dat je de bananen bij rijp fruit moet weghouden? Juist, het ethyleengas van de banaan zorgt voor rijping. Ideaal wanneer je meloen snel rijp moet zijn maar niet fijn bij je peren die nog de hele week op de fruitschaal moeten staan!
Fruit
Het meeste fruit blijft het langst houdbaar in de koelkast. Hoe lang je fruit vers blijft is helemaal afhankelijk van hoe oud het is wanneer je het aankoopt en hoe het vervolgens bewaard wordt. Dus hoe verser hoe beter! Koop hierom dan ook zoveel als mogelijk lokaal in en eet zoveel als mogelijk met de seizoenen mee. Wat niet wil zeggen dat je niet af en toe mag genieten van een sappige meloen.
Trouwens, nu je dit leest kun je hierna tegelijk even je koelkasttemperatuur controleren. De beste temperatuur voor je koelkast is 4 graden. En zorg ervoor dat je koelkast schoon en droog is, dit betekent minder bacteriën en dus ook minder derving.
In de koelkast:
- Appels en peren houden zich ca. 2 tot 4 weken in de koelkast en een dikke week buiten de koelkast voordat ie langzaam achteruit begint te gaan
- Steenfruit zoals perziken en nectarines houden zich ca. een week in de koelkast, laat ze wel even op temperatuur komen voordat je ze eet. Dan smaken ze je gegarandeerd beter!
- Kiwi’s laten zich makkelijk 1 tot 3 weken in de koelkast bewaren.
- Druiven kun je het beste binnen 7 dagen opeten, als ze het überhaupt zolang in je koelkast uithouden!
- Zacht fruit zoals o.a. aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen houden zich een kleine week mits ze goed bewaard worden in de koelkast en droog zijn. Check ze elke dag even op drukplekjes want dan gaan ze heel snel achteruit.
Op de fruitschaal:
Exotisch fruit beland meestal op de fruitschaal want die hebben het niet graag koud. Let op, bij extreem warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.
- Bananen houden zich ongeveer een week mits ze niet al felgeel zijn natuurlijk.
- Ananas komt vaak met de boot en dus is de houdbaarheid wat korter, denk hierbij aan ca. 3 tot 7 dagen.
- Mango kan zich ca. 8 dagen houden maar hou hem wel in de gaten, zodra je hem lichtje kunt indrukken is het tijd om deze op te eten.
- Meloenen zoals o.a. watermeloen, cantaloupe, galia, pil de sapo geldt hetzelfde als bij de mango, ca. een klein weekje maar houd hem goed in de gaten!
- Citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen houden zich makkelijk 1 tot 2 weken, of het moet heel warm zijn… dan kun je ze het beste even in de koelkast bewaren.
Groente
De groenten verdelen we onder in verschillende categorieën om het overzichtelijk te houden. Ook kunnen we makkelijk onderscheid maken in groenten die van kou houden en welke zonaanbidders zijn. Denk maar eens aan een zoete en sappige tomaat… die zie je niet snel groeien met koud weer en dus kun je de link leggen dat diezelfde tomaat ook niet graag in de koelkast bewaard wordt. Ook gaat de smaak nog eens flink achteruit als je het wel doet! Een wortel daarentegen groeit in de grond en houdt wel van een lager temperatuurtje.
In de koelkast:
- Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard en houden zich ca. een weekje.
- Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen ook het beste in de koelkast bewaard worden en deze houden zich zeker 2 weken mits vers aangekocht.
- Sperziebonen en verwante soorten zoals peultjes en sugarsnaps blijven een paar dagen goed in de koelkast. Let op dat je ze niet langer dan 4 dagen bewaart. Anders kunnen ze zwarte vlekken krijgen van de kou (onder de 5 °C). Als je sperziebonen langer wilt bewaren, kun je ze eventueel tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren op een koele en donkere plek.
- Champignons en andere paddenstoelen (officieel geen groente, maar vaak wel tot de groente gerekend) bewaar je ook het beste in de originele verpakking in de koelkast en zorg dat je ze binnen 3 tot 5 dagen nuttigt.
Tip: gebruik je groentelade
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Op je aanrecht:
Sommige groenten laten zich beter buiten de koelkast bewaren, vaak komt dit de smaak ook nog eens ten goede!
- Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Bewaar ze niet langer dan 3 tot 5 dagen.
- Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C).. Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.
- Aardappelen bewaar je natuurlijk op een droge, koele en donkere plek. Mits goed bewaard kun je deze weken bewaren.
Bij warm weer wel in koelkast
Als in de zomer de temperatuur oploopt, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het wel verstandiger om deze groenten in de koelkast te bewaren.
Tip: gebruik een aparte groenteschaal
Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.
En wil jij je groente langer bewaren, dan kun je ze het beste invriezen. Kook de groente even kort (blancheren) voor je het in een bakje in de vriezer plaatst.
of course like your weƄsite however you have to test the
spelling on several of your posts. Many of them are rife with spellіng issues and I find it very troublesome to inform the truth however I will certainly come agаin again.