“Deze kleine sexy aardappeltjes zijn enorm leuk om te maken en zien er fantastisch uit. Veel mensen kennen ze helemaal niet en de verschillende smaken dringen er echt diep in door. Je gasten raken er niet over uitgepraat,” zegt Jamie Oliver”

Ingrediënten: 
Vastkokende aardappel, knoflook, rozemarijn en tijm.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Het leuke en bijzondere aan dit bijgerecht zijn alle sneetjes die je in de aardappels maakt zonder er helemaal doorheen te gaan, als een harmonica. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt ook dat ze de smaken optimaal absorberen en extra krokant worden. Grotere aardappelen moet je doormidden snijden en op de platte kant leggen.

Het is het makkelijkst om de aardappel op een snijplank tussen de stelen van twee houten pollepels te leggen, zodat je er tijdens het insnijden niet helemaal doorheen gaat. Maak over het hele oppervlak om de ½ cm een sneetje, herhaal dit met de rest van de aardappels en leg ze in een grote braadslede. Ris de helft van de tijm- en rozemarijnblaadjes in een vijzel, voeg een teentje knoflook toe, doe er olie bij en kneus het geheel. Schep dit over de aardappeltjes, zorg dat het olie goed in de sneetjes komt en kruid ze met zeezout en zwarte peper. Bak ze 1 uur, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Optioneel:
Scheur wat brood in stukjes in een ovenschaal, strooi er wat hazelnoten bij en rooster ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, laat ze afkoelen en kieper ze in een keukenmachine. Ris er het grootste deel van de resterende tijmblaadjes bij, voeg een snufje zeezout en zwarte peper en wat blauwe kaas of cheddar toe en hak ze tot grove kruimels.

Strooi het kruim na een uur op de aardappeltjes en kruimel er bij elk nog een klein beetje kaas over. Maak de rest van de takjes tijm aan met een beetje olie en strooi ze er nonchalant over. Zet de aardappeltjes nog 10 minuten terug in de oven, of tot de kaas gesmolten is, en zet ze op tafel.

WERK VOORUIT
Je kunt de aardappeltjes voorbereiden tot het punt dat je ze bakt. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen af te bakken en gloeiendheet en krokant op tafel te zetten.

Bron: https://www.foodandfriends.nl/recepten/hasselbacks-van-jamie-oliver/