RECEPT voor 3 a 4 personen

Pompoenrisootto met bruine boter, salie, sinaasappel en pijnboompitten.


Ingrediënten:
600 gram flespompoen, geschild en in stukken van 2 cm, 2,5 eetleep olijfolie, 1,25 liter groentenbouillon, 75 gram boter, 1 ui, 2 grote tenen knoflook, 1 laurierblaadje, 2 takjes tijm, hand vol spinazie, 125 gram dorge witte wijn, 40 gram pijnboompitten of geplette walnoten, 2 theelepeltjes geraspte sinaasappelschil, fijngeraste parmezaanse kaas.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Leg de pompoen in een grote kom. Besprenkel de blokjes met 1,5 eetlepel de olijfolie, bestrooi ze royaal met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper en schep ze om. Leg de pompoenblokjes op de beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten of tot ze goudbruin zijn in de oven.
  3. Schenk de bouillon in een pan en breng hem net aan de kook. Zet het vuur uit.
  4. Verhit in een grote ondiepe hapjespan of diepe koekenpan de rest van de olijfolie en een derde van de boter. Smoor de ui 5 minuten of tot hij zacht is op laag vuur. Voeg de knoflook het laurierblaadje, de takjes tijm en arboriorijst toe en roer het om de rijstkoorrels met de olie te bedekken.
  5. Roer de droge witte wijn erdoor. Voeg de bouillon geleidelijk, soeplepel voor soeplepel en al roerend toe , tot de bouillon vrijwel volledig is geabsorbeerd. Blijf bouillon toevoegen op laag vuur.
  6. Roer de pompoenblokjes met het laatste beetje bouillon erdoor en prak e grof tijdens het roeren. Verwijder het laurierblaadje en de tijmtakjes, ris de tijmblaadje en doe ze terug in de pan. Roer de babyspinazie erdoor.
  7. Smelt de rest van de boter in een andere koekenpan op middelhoog vuur. Laat hem schuimen, voeg de pijnboompitten en salie toe, draai de pan rond als de boter en pijnpoonpitten goudbruin worden, nootachtig gaan ruiken en de salie lekker krokant wordt. Voeg de geraspte schil van de sinaasappel toe, draai de pan nog e=ven rond en giet het botermengsel meteen over de risotto.
  8. Voeg zout en peper naar smaak toe en strooi flink wat geraspte Parmezaanse kaas over de risotto.

Recept van de hippe vegetariër, klik hier:

Top 5: risotto