Gezond voedsel bouwt een gezond lijf! Maar goede absorptie van essentiële voedingsstoffen is de eerst stap.
Zelfs als je de meest gezonde eter van het westelijk halfrond zou zijn en je bord dagelijks zou volladen met prachtig gekleurde, sappige stukken biologische groenten en fruit, helpt het je niet als je deze belangrijke voedingsstoffen niet goed kunt absorberen. Niet alles wat je eet wordt automatisch opgenomen. Onze maag en andere organen werken volgens hun eigen regels en wanneer we die overtreden, lijdt onze opnamecapaciteit – en onze gezondheid- hieronder. Goed leren eten vormt dus de basis. De maag is een belangrijk onderdeel van onze anatomie en een essentieel gereedschap voor een goede gezondheid. Niet voor niets wordt ons maagdarmstelsel ook wel de controlekamer van ons lichaam genoemd. Dit stelsel bepaalt wat we absorberen en wat we elimineren. Pas wanneer we ons houden aan de wetten van onze maag en van ons lichaam, kunnen we het meeste halen uit wat we eten.
REGEL ÉÉN goed kauwen
Wanneer we iets in onze mond stoppen, is dat de start van een veelomvattend lichamelijk proces. Dit is waar het traject van de opname van voedingsstoffen naar uiteindelijk nieuwe cel aanmaak begint. Tot de introductie van vuur at de mens rauw. Goed kauwen was was hierdoor noodzakelijk en tevens de enige manier om voedsel efficiënt af te breken en te verteren. Kauwen zorgt er voor dat de enzymen in ons speeksel het noodzakelijke voorwerk doen en het voedsel al in je mond beginnen af te breken. Zonder een goede afbraak is er geen goede vertering en zonder goede vertering is er geen optimale opname van voedingsstoffen. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid enzymen in ons speeksel af en wordt kauwen dus nog belangrijker! Het kauwproces zorgt er bovendien voor dat er signalen naar ons spijsverteringsstelsel worden gestuurd om, afhankelijk van wat zich in je mond bevindt, de juiste ‘cocktail’ van verteringssappen te produceren. Mooi hé wat ons lichaam allemaal kan doen. Doordat voedsel verhit wordt vernietig je de reeds aanwezige enzymen in je voedsel die normaliter een symbiose aangaan met je eigen enzymen om tot een optimale vertering te komen. Maar omdat verhitting je voedsel zachter maakt hebben we de neiging om ons voedsel zo weinig mogelijk te kauwen maar naar binnen te schrokken. Eigenlijk hoort iedere hap eten minstens twintig keer gekauwd te worden.
REGEL TWEE neem je tijd
Een andere reden waarom goed en lang kauwen belangrijk is, is omdat je op die manier automatisch langer over je maaltijd doet. Langzaam eten is een geweldig gereedschap in de strijd tegen overtollige kilo’s. Door niet of te weinig te kauwen en dus in recordtijd je eten naar binnen te werken, krijgen onze hersenen geen tijd om de verzadigingshormonen aan te maken die het signaal afgeven dat je vol zit. Snelle eters eten dus altijd meer dan langzame eters. Dus ga zitten en relax tijdens het eten!
REGEL DRIE matig drinken tijdens het eten
Hoewel een goed glas rode wijn een diner vaak fantastisch aanvult, gaat meer dan een bescheiden glas regelrecht tegen de wetten van je maag in. Een gezonde maag heeft een PH-waarde van tussen de 1 en 2. Extreem zuur duus. Deze hoge zuurtegraad is nodig om met name eiwitten goed te verteren. Het is de bedoeling dat eten lang genoeg in je maag blijft om voldoende verteerd te worden en in die toestand naar je dunne darm doorgesluisd te worden. Pas wanneer je maag een PH-waarde van 5,5 heeft bereikt laat hij het voedsel door. Hierna begint het uiterst belangrijke opnameproces van voedingsstoffen in de dunne darm. Maar wanneer je teveel drinkt tijdens het eten spoel je als het ware je hele maaltijd weg. Ten eerste verdunt dit het maagzuur, waardoor het voedsel niet meer op volle kracht kan worden afgebroken. ten tweede zorgt het vullen van je maag met vloeistoffen ervoor dat de PH-waarde van je maag veel te vroeg de 5,5 bereikt en dus veel te vroeg opent. Het voedsel is niet voldoende verteerd en arriveert in veel te grote brokken in de dunne darm. De dunne darm is niet gemaakt om relatief grote stukken voedsel op te nemen en dus spoel je onbewust alle belangrijke voedingsstoffen letterlijk het toilet in. Doodzonde!
REGEL VIER fruit als een tussendoortje
Hoewel fruit in een maaltijd op zich niet zo’n heel slecht idee is, omdat vitamine C helpt ijzer in vlees beter op te nemen doe je er toch beter aan fruit niet tijdens of direct na de maaltijd te nuttigen. Fruit laat zich doorgaans snel verteren en fermenteert dus snel, in zo’n 20 minuten terwijl een stuk vlees makkelijk 3 tot 4 uur nodig heeft. Als je voor of na je sinaasappel een flink stuk biefstuk hebt gegeten, duurt het wel even voordat je maag zich opent. En al die tijd ligt jouw sinaasappel ernaast te fermenteren. Niet iedereen ervaart hier hinder van, maar steeds meer mensen wel. Appels zijn trouwens de uitzondering op de regel omdat ze niet onmiddellijk fermenteren. Dus heb je last van een opgeblazen buik na een maaltijd? Skip het fruitig toetje dan maar voor de zekerheid.
BRON: Boek: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig van Amber Albarda