Van origine een Frans boerengerecht uit de Bourgondische streek van Frankrijk die later is doorgedrongen tot de haute cuisine. Langzaam stoven was een manier om taai vlees mals en smakelijk te maken. Wil je dit gerecht vegetarisch maken, dan voeg je meer van de aardse ingrediënten zoals aardappel, champignons en bieten toe. TIP: Gebruik hierbij een stevige en volle rode wijn.

RECEPT voor 4 personen

Ingrediënten:
600 gram sukadelappen of riblappen in blokjes van ca. 3 cm., 300 gram gerookte spekblokjes, 400 ml rode wijn, 500 ml bouillon, 300 gram bospeen in in plakjes, 250 gram kastanjechampignons in plakjes, 350 gram roseval aardappels in fijne blokjes, 1 witte ui fijngesneden, 3 stengels bleekselderij in fijne ringen, 2 chioggia bietjes in fijne blokjes, 1/2 prei in fijne ringen, 2 teentjes knoflook, 3 laurierblaadjes en een paar takjes tijm, 2 eetlepels bloem, 1 blikje tomatenpuree, zout en peper, roomboter en olijfolie

 

Bereiding:
Was, schil en snijd alvast je vlees en groenten voordat je verder gaat. Verhit een braadpan en voeg de spekjes toe. Bak deze 5 minuten iets krokant. Schep daarna uit de pan en schep het meeste vet er uit zodat er een klein beetje overblijft om het vlees in te bakken. Voeg je gesneden riblapstukjes in een kom, breng op smaak met peper en zout en schep de bloem erdoor. Voeg daarna het vlees toe aan je pan en bak rondom bruin in een klontje roomboter en een scheut olijfolie.

Voeg vervolgens bleekselderij, ui en knoflook toe aan het vlees en bak even mee. Voeg ook de helft van je prei, wortel en biet en toe. Roer de tomatenpuree er door. Schenk na een paar minuten de rode wijn er bij en laat de alcohol verdampen. Voeg dan ook het water met het runderbouillon blokje en laurier blaadjes toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de boeuf bourguignon ca 2,5 uur zachtjes stoven met deksel op de pan. Voeg daarna de aardappel, champignons, resterende prei, wortel en biet alsook spekjes toe en stoof nog ca. 25 minuten mee met de boeuf bourguignon. Breng eventueel op smaak met peper en zout, serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree of bloemkoolpuree en een glas rode wijn.

Vegetarische optie: laat het vlees achterwege en voeg in plaats van runderbouillon groentebouillon toe. Ja, de smaak zal niet dezelfde diepte hebben als het origineel maar desalniettemin heerlijk met wat extra champignon of portobello en chioggia bietjes.