Oké, wat is nu eigenlijk het verschil tussen een quiche en een hartige taart? En welk soort deeg gebruik je nu eigenlijk voor wat? Tsja, om nu te zeggen dat er strikte regels hierin zijn… ja waarschijnlijk wel maar mij hoor je dat dus niet zeggen. Vaak is het wat makkelijker en praktischer om het een met het ander te gebruiken dus hierbij kort uitgelegd wat een quiche en hartige taart is en de verschillende soorten deeg.

Een quiche is vaak open, wordt (vaak) gemaakt met bladerdeeg of zanddeeg en bevat eigenlijk altijd een luchtig mengsel van ei en room terwijl een hartige taart vaak  hartig kruimeldeeg bevat, eigenlijk altijd dicht is aan de bovenkant en niet perse eieren of room nodig heeft.

Soorten deeg:

  • Taartdeeg bestaat uit 2 varianten, een zoete voor bijvoorbeeld appeltaart en een hartige voor bijvoorbeeld een hartige “chicken pie” taart. Staat trouwens ook bekend als 1-2-3 deeg plus een eitje, namelijk bloem 3 delen, boter 2 delen en suiker 1 deel.
  • Bladerdeeg, een luchtig deel met heel veel tussenlaagjes gecreëerd door de boter die tussen het deeg in is verwerkt. Heel arbeidsintensief en dus wordt vaak gekozen voor de kant en klare variant (heb je niet van mij gehoord).
  • Zanddeeg wordt vaak gebruikt voor een quiche, het bevat geen eieren waardoor het lekker kruimelig wordt, kun je trouwens ook een lekkere “crumble” van maken. Perfect voor kleine taartjes, quiches, taarten en ga zo maar verder.

Gouden tip: bak de bodem alvast voor met iets zwaars erop, bonen bijvoorbeeld (blind bakken). Dit zorgt er voor dat je bodem al gaar is voordat de vulling erop gaat maar niet rijst.

Oh en nu we toch bezig zijn, wist je dat een quiche of hartige taart makkelijk koud of warm gegeten kan worden? Ideaal voor feestjes en verjaardagen maar ook “on the go” wanneer je even geen tijd hebt om uitgebreid te lunchen. maak er in dit geval mini’s van, hartstikke handig!

BASISRECEPT ZANDDEEG: (4 personen)

Ingrediënten:

300 gram bloem, 150 gram boter, 100 gram suiker, 1 ei, snufje zout

Bereiding:

Meng je suiker met het ei, klop je boter erdoor met een snufje zout. Meng vervolgens je bloem hierbij, kneed en vorm een bol. Verpak je deeg in vershoudfolie en laat ongeveer een uurtje rusten in de koelkast. Verwarm je oven alvast voor op 180 graden, neem je vorm en vet deze alvast in met wat boter en klop er wat bloem overheen zodat je zanddeegtaart straks niet aan de vorm blijft plakken. Neem je deeg uit de koelkast en rol het uit tussen twee bakpapierlaagjes, leg het vervolgens in je vorm en rol met je deegroller over de vormrand om het overtollige deeg te verwijderen. Bak je zanddeegtaart blind af in 30 minuten, 20 minuten met blindbakvulling en 10 minuten zonder. Laat afkoelen op een rooster om het lekkere jasje krokant te houden. Wanneer je hem tegelijk gebruikt met vulling volg je de afbaktijd van het recept!

TIP: Bewaar goed afgesloten 1 week in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.


BASISRECEPT TAARTDEEG: (4 personen)

Ingrediënten:

300 gram bloem, 150 gram roomboter, 1 ei, 3 eetlepels koud water

Bereiding:

Meng je bloem, roomboter ei en water allemaal in een grote beslagkom of in een keukenmachine. Kneed tot het deeg lekker soepel is.Te kruimelig? Nog een 1 eetlepel water toevoegen. Verpak je deeg in vershoudfolie en en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Kun je ondertussen alvast aan de vulling beginnen. Verwarm je oven alvast voor op 200 graden, neem je vorm en vet deze alvast in met wat boter en klop er wat bloem overheen zodat je zanddeegtaart straks niet aan de vorm blijft plakken. Neem je deeg uit de koelkast en rol het uit tussen twee bakpapierlaagjes, leg het vervolgens in je vorm en rol met je deegroller over de vormrand om het overtollige deeg te verwijderen. Bak je taartdeeg blind af in 30 minuten, 20 minuten met blindbakvulling en 10 minuten zonder. Laat afkoelen op een rooster om hem lekker krokant te houden. Wanneer je hem tegelijk gebruikt met vulling volg je de afbaktijd van het recept!

TIP: Bewaar deze ook goed afgesloten 1 week in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

       

 

RECEPTEN INSPIRATIE

Quiche met zalm en rivierkreeftjes (snelle variant met kant en klaar bladerdeeg)

300 gram verse zalmfilet, 6 bosuien, 15 gram verse dille, 300 gram rivierkreeftjes, 270 gram bladerdeeg, 1 eetlepel grove mosterd, 125 gram crème fraîche, 3 middelgrote eieren, 3/4 eetlepels paneermeel, 100 gram geraspte kaas, een klein blokje boter, chilivlokken, peper en zout naar smaak

Snijd de vis in kleine blokjes, de bosui in kleine reepjes en de dille ook heel fijn. Meng alle ingrediënten in een grote beslagkom en breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Neem je plakjes bladerdeeg en stapel deze op elkaar (zonder het plastic velletje!) en strooi wat bloem tussen de laagjes en bovenop alsook op de deegroller. Rol vervolgens deze plakjes deeg uit tot een grote plak. Beboter je quichevorm en neem vervolgens de bladerdeeg en verdeel deze over je taartvorm. Snijd eventuele overtollige bladerdeeg weg. Prik gaatjes in de bodem en strooi een paar eetlepels paneermeel over de bodem zodat die beter gaart. Plaats de vulling in de vorm en bak in circa 45 minuten af in de oven. De resterende bladerdeeg kun je in kleine stukjes snijden en in de laatste 10 minuten in de oven erbij doen. Zo heb je luchtige croutons voor eventueel je soep of om lekker te snacken!

Hartige taart met kip, groenten en krielaardappels

1 pak (biologische) kippendijfilet in kleine blokjes gesneden, 1 ui gepeld, 1/2 prei in ringen gesneden, 3 stengels bleekselderij, 250 gram krielaardappels in kleine stukjes gesneden, 250 gram doperwtjes, 6 kruidnagels, 2/3 wortels in blokjes gesneden, 1 takje rozemarijn, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 1 blokje kippenbouillon, 6-8 peperkorrels, 250 ml volle melk, 55 gram boter, 55 gram bloem, 1x bovengenoemd taartdeeg

Plaats de kippenblokjes in een grote pan, prik de kruidnagel in de ui en voeg dit toe aan de pan inclusief je kruiden, een derde van de wortels, bleekselderij en bouillonblokje. Bedek met koud water en breng aan de kook. Dit duurt ca. 20 minuten. Maak ondertussen je deeg. Haal de kip uit de pan en leg apart voor later. Breng de pan weer terug aan de kook en reduceer het kookvocht tot ca. 250 ml. Zeef het kookvocht en laat afkoelen. Verwijder na het afkoelen het laagje vet bovenop het kookvocht.

Voor de saus verwijder je de kruidnagel van de witte ui, plaats je deze ui in een blender samen met het kookvocht en blend tot een gladde massa. Voeg de melk toe en leg apart. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, voeg vervolgens het kookvocht beetje voor beetje toe terwijl je continu roert in de pan. Breng aan de kook en zet hierna het vuur op een laag pitje voor ca. 4-5 minuutjes. Voeg naar wens zout en peper toe en plaats je kip weer terug in de pan. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 220 graden, rol twee derde van je deeg uit tot en gebruik een vorm met een diameter van 20-25 cm. Meng je aardappelblokjes met de prei, erwtjes en resterende wortels met je kipmix voeg dit vervolgens toe aan je vorm. Rol vervolgens de rest van je deeg uit tot een deksel voor je hartige taart. Borstel eventueel wat eigeel op de randjes voordat je ze dichtknijpt. Heb je nog restjes deeg over? Maak dan nog wat versieringen voor bovenop, maak wel een gat in het midden van de deksel waar stoom uit kan komen. Bak gedurende ca, 45 minuten totdat je deeg mooi goudbruin en krokant is geworden.

Laat even afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt!

Witlofquiche

Een portie zanddeeg (zie hierboven), 4 scharreleieren, 5 witlofstronken in halve ringetjes, 1 rode ui, 1/2 prei in ringetjes, 200 gram beenhamreepjes, 75 gram gehakte walnoten, 125 gram pittige geraspte kaas, 125 ml crème fraîche, 2 eetlepels paneermeel, een paar takjes tijm, een klein blokje boter, een beetje bloem, peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid alvast het deeg voor. Vet je springvorm in met wat boter en bebloem dit zodat de quiche straks niet blijft plakken.

Maak de witlof schoon en verwijder de harde kern, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in halve ringetjes. Snipper ook de rode ui en snijd een halve prei in kleine ringen. Bak de witlof vervolgens samen met de rode ui, prei, wat tijm, peper en zout in een pan tot deze wat glazig beginnen te worden. Plaats in een vergiet en laat goed uitlekken.

Klop de eieren lekker luchtig op en meng de crème fraîche hierdoor samen met flink wat peper en een beetje zout. Voeg vervolgens de geraspte kaas toe en meg ook dit even goed door. Neem je deeg, rol uit en bekleed je quichevorm met het deeg. prik wat gaatjes in de bodem met ene vork en bestrooi met wat paneermeel. Voeg je witlofmengsel hieraan toe en strooi je hamreepjes en walnoten hier bovenop. Giet het eimengsel hier overheen en bak in ca. 30-35 minuutjes gaar.